> Начало > Населени места > ПОЛК. СЕРАФИМОВО

ПОЛК. СЕРАФИМОВО

 

 

Слънчевото село Полковник Серафимово е разположено в красива долина на около 3 км от р. Арда при средна надморска височина 900м. Селото се състои от 16 разпръснати в близост махали.
Отстои на 7 км от общинския център – гр. Смолян и 20 км от курорта Пампорово.

Изглед от Полковник Серафимово

По записки на краеведа Тома Згуров, първите заселници са дошли от днешното село Давидково преди повече от 450 години.
Първото запомнено наименование на селото е с.Осиково. За много кратко време се е наричало и Ябълково, след това е преименувано на Аламидере. През 1932 година местното население предлага селото да се преименува на Полковник Серафимово в чест на освободителя на Средните Родопи полковник Владимир Серафимов и през 1934 г. това е факт.
В околностите на селото през 1912 г. се води една от най-значителните битки на Балканската война, която донася свободата на Родопите - единствената придобивка за България от войната. Бойният подвиг на средногорци влиза в историята на Смолянския край под името „Родопската Шипка”.
Днес на връх Средногорец се издига монументален паметник, изграден през 1932 година, който представлява ансамбъл от паметник с костница, в памет на загиналите в епичните боеве от 21-ви пехотен Средногорски полк, предвождан от полк. Владимир Серафимов.

Паметникът – костница на вр. Средногорец


На възвишението Могилата в центъра на селото е издигнат паметник в чест на загиналите във войните местни жители. На площада в селото е оформен кът и поставена паметна плоча на полковник Серафимов.Паметник в центъра на Полковник Серафимово

Църквата „Въведение Богородично” е построена през 1836 г. и е обявена за художествен паметник на културата. В двора на църквата е поставена паметна мраморна плоча с имената на загиналите серафимовци през войните 1912-1918 г. и 1944-1945 г.

Църквата „Въведение Богородично”

През землището на селото протичат няколко малки рекички, които се вливат в близката р. Арда. Сред тях са Аламушница, Куцовска и Дуневска река, по чиито течения има красиви малки водопади и вирове. В близките околности ще отпиете хубава изворна вода от множеството изградени от местни жители чешми.
Красивата природата, спокойствието и чистият въздух на село Полковник Серафимово е предпочитано място за почивка и за творчество от много наши и чужди известни личности. Меката и снежна зима, свежа и зелена пролет, прохладното лято и разноцветната топла есен привличат и вече в Полковник Серафимово постоянно живеят около 15 чужденци (предимно британци), а през лятото те са над 30.
Районът на селото е признат за едно от най-добрите ловни полета, не само в България, но и в Европа.
Празник на селото - Петровден – 29 юни.


Гербът на Полковник Серафимово