> Начало > Населени места > ЛЕВОЧЕВО

ЛЕВОЧЕВО

 

 

Село Левочево се намира на 6 км северно от Смолян и на 7 км югоизточно от курорта Пампорово, разположено амфитеатрално сред красива природа на надморска височина 1240 м – 1276 м.

Изглед от с. Левочево

Левочево е едно от най-старите населени места в Смолянския край, въплътило величието и красотата на Родопа планина и твърдостта и свободолюбивия дух на родопчани. Предполага се, че е основано през 16 в. от българи-бегълци, при първото голямо помохамеданчване. Развитието на селото не се отличава от това на останалите християнски села наоколо.
До 1912 г. Левочево, е влизало в пределите на османската империя. Освободено е през Балканската война. Селото е известно със своя борчески дух, непримиримост и хайдутство. Левочево е родно място на много народни герои – войводи и защитници на българското население от османските поробители. Паметта съхранява имената на войводите Мартин и Велко, Тодор Хвойнев, Алекси Щинков и др.
В центъра на селото се намира църква „Св. Св. Петър и Павел” – архитектурен паметник, построена за по-малко от 40 дни през 1836 г. със султански ферман. До нея е заела място известната камбанария, уникална със своята архитектура. А около селото има изградени множество параклиси, най старият от които е „Св. Богородица“, построен през 1666 г.
29 къщи са обявени за архитектурни паметници от местно значение. Най-старите къщи датират от 1876 г. и някои от тях са в оригиналния си вид, т.е. не са поправяни през всичките тези години, поради което и не са в добро състояние.
В района на Левочево са открити редица археологически обекти, като най-известна е крепостта „Сакарка”.
В село Левочево е родена Надежда Хвойнева – неповторимият родопски глас. През 2001 г. бе поставено началото на Националния конкурс „С песните на Надежда Хвойнева”, който се провежда по време на традиционния празник „Илинден. Среща на родовете“ в края на м. юли. Тогава се чества и 50-годишен юбилей на родените през съответната година, които вграждат своето присъствие в историята на селото с построяването на нещо значимо и полезно, което да е част от неговата историческа памет.
Къщите за гости предлагат своето гостоприемство и уютен комфорт на туристите, потърсили отмора сред планинската тишина и свежест.
 

 


Гербът на с. Левочево