КРЕМЕНЕ

 

 

Село Кремене е разположено в Кайнадинския дял на Родопите на 1210 м надморска височина. Отстои на 32 км от гр. Смолян и на 10 км от с. Могилица.Село Кремене

Кремене е формирано от няколко колибарски махали през 18 в. Кремъчните скали край селото съвсем естествено дават наименованието на селото. Старото му име е Чакмак кая.
Преданието разказва, че тук е имало голямо населено място от 400 - 500 къщи, което неизвестно кога е разрушено и голяма част от обитателите му се изселват. Следващата вълна на изселване е по време на помохамеданчването. Предполага се, че първите заселници на днешното Кремене започват да прииждат в края на 16 в. от Златоградско, Пазарджишко, съседното село Пещера и др.
Забележителност в селото е църквата „Св. Троица”, която е построена през 1896 г. Иконостасът е направен от зографи от Неврокопската школа. През 1972 г. е обявена за художествен паметник на културата.
Разработени туристически пътеки водят до селото, съседните му села и природни забележителности – Надарска пещера, Лютински водопади и др.
През Кремене минава стар римски път за Беломорието.