ЕЛЕНСКА

 

 

Село Еленска е съставно населено място на кметство с. Търън и отстои на 3 км северно от него по пътя за Селище. Разположено на 900 м надморска височина.

 


 

 
     По пътя към Еленска                             Изглед от Еленска


Населеното място е разположено сред смесени букови, дъбови и иглолистни гори, които осигуряват чистия въздух и студената вода.
На 4 км. в западна посока се намира средновековната Момчилова крепост, която е археологически паметник на културата с национално значение и все повече се утвърждава като туристическа дестинация.

  Поглед към Момчиловата крепост

Основаването на Еленска се отнася към 17 век, когато в района на Централните Родопи е върлувала чума. Бягайки от смъртоносната болест, жителите на село Търън са се изкачили по високите части на планината, харесали са богатата на зеленина и води природа и са останали там.
Общността на жителите на м. Еленска е малка, консервативна и това е помогнало за съхраняването на много древни обреди и обичаи. Тук все още се правят старинните родопски сватби, практикуват се гергьовденските заклинания за здраве, търкалянето в първата роса и повиването с повои на болните места.

 

Поглед към връх Янковица


Над Еленска се намира връх Янковица, който е пряко свързан с историята на селото. На самия връх са запазени основите на стара църква. А под него е Георгева вода – чешма с подслон за почивка. Там всяка година се дава курбан за здраве, който събира приятелите на селото. Пак там се намират Трите бука - място, където е прието младите да се вричат в любов и вярност и оставят свои любими предмети или надписи.
Цялото землище на Еленска е пропито с духа на отминали времена и носи очарованието на съхранената чиста природа.