ДУНЕВО

 

Село Дунево е разположено на 1087 м надморска височина и се намира на 1,5 км от гр. Смолян. Селото е разположено от двете страни на пътя. От върха над селото гледката очарова – погледът обгръща Смолян, върховете Кайнадина и Голям Перелик.


Изглед от Дунево

Според исторически източници, селото е възникнало в края на ХVІІІ в. и началото на ХІХ в. Преданието за името на селото се свързва с първия заселник, дошъл от Аламидере (дн. Полковник Серафимово), който се казвал Дуню. И днес има махала в с. Полковник Серафимово, която се казва Дуневска и малката Дуневска река.
В миналото, известни не само в региона, са били дуневските майстори-каменоделци.
Строителството на действащата църква „Св. Пророк Илия” – паметник на културата, започва през 1859 г и завършва следващата година.
В околностите на селото в миналото е имало много параклиси, но само някои са запазени до наши дни.
Над селото, в източна посока, местността Св. Илия местност се намират параклисите „Св. Илия” и „Св. Елисей”. Интересно предание е свързано с построяването на втория параклис. Мястото е посочено в съновидение на хаджи Маргаритка от Долно Райково. В необикновения си сън светец й посочва местността под параклиса „Св. Илия”, показва голям камък със заръка да се съобщи на дуневци да отидат и да открият светената вода. И наистина – с отместването на камъка, под него почва да блика вода. През 1859 г. със средства от населението тук е построен параклиса „Св. Елисей”.


Входът към параклис „Св. Елисей”

 

Близо до параклиса „Св. Илия”се намира огромен камък с природно издълбана дупка, наподобяваща стъпка на кон. Водата в дупката никога не пресъхва и хората вярват, че тя е лековита.
На 1 км източно от селото се намира пещерата Дуневската дупка в местност Ямата, на три етажа и с пропасти, но не е изследвана.
На Илинден дуневци се събират на традиционния събор на селото и да отбележат празника на църквата „Св. Илия”, а на 14 юни се изкачват до параклиса „Св. Елисей”, за да отбележат църковния празник.
Интересен факт споменава авторът на книгата „Дунево” Георги Казалиев: „И нещо забележително за с. Дунево – ДУНЕВЕЦЪТ ПОПАНАСТАСОВ се издига до МИНИСТЪР НА ПРОСВЕТАТА ВЪВ ФРАНЦИЯ”.