ГРАЩИЦА

 

Село Гращица е разположено на южен склон на 1300 м. надморска височина в непосредствена близост до с. Стойките. Панорамната гледка към Перелишкия дял на Родопите е впечатляваща. Сутрин е огряно от слънце, а облаците хвърлят сенки и се проектират върху боровете и ливадите.

 

 


Село Гращица

Историята на Гращица не е по-различна от тази на хиляди други български села. Оживено навремето, кипящо от труд и врява, сега е изцяло покрито с тишината на планината. Там, където по-рано са обработвани земи, сега планината настъпва. Ливади, косени само преди десет години, вече са част от гората. Въздухът мирише на бор и малини, а сърни пасат необезпокоявани.
В миналото селото е наброявало над 400 жители и за начално училище е имало предостатъчно деца. През 1928 година родолюбивият Никола Узунов е дарил имот за училище. Вдигнали го за чудо и приказ с дялани камъни. Всеки жител над 16 години е трябвало да даде 16 работни дни на строежа. През 50- те животът около него също кипял с пълна сила - вечеринки, театрални постановки... Младите от Стойките и другите села наоколо идвали всяка вечер. Лека-полека урбанизация настъпва, цели семейства се преселват в Смолян, и училището затваря врати.
Към настоящия момент Гращица с около 60-те си къщи се утвърждава като вилно селище и предлага приятна отмора в жежкото лято и дългата снежна зима.


Поглед към Гращица