ГРАДЪТ


 

 

Село Градът се намира в сърцето на Родопите високо в планината, на надморска височина 1 100 м с чудесна панорама, чист въздух и дружелюбни хора.
Селото отстои на 15 км източно от общинския център гр. Смолян.

 


Изглед от Градът

Преди около 350 години пръв се заселил Хасан кехая от с. Козлуджа (Оряховец). Скоро дошъл и Карасалих, прадядото на Карови от с. Ребница. При Хасан кехая се условил за овчар един младеж от с. Петково. Впоследствие той се заселил в селото и слага началото на Петковския род. Негов потомък е Адам Петковски, който дълги години е бил съветник в община Славейно, общественик, положил грижи за прокарването на шосе, електрифициране и водоснабдявани на селото, построяване и откриване на училище. От село Малка Арда се преселили Резванци, чиито потомци са Кюлханци и Хасимовци.
В миналото населението се е занимавало предимно земеделие. Засявали зимна и лятна ръж, ечемик, царевица, картофи, а по високите места – овес. От 60-те години започват да отглеждат и тютюн. В миналото някои се препитавали от киречийство.
Село Градът е известно с намиращата се в близост до него със запазени оградни стени, историческа Момчилова крепост на надморска височина 1 215 м. Местните хора я наричат Градището, от където произлиза и името Градът на селото.
Тя е част от системата крепости в Родопите, служили за охрана на пътя от Тракия за Беломорието.
На върха е открито тракийско скално светилище от каменно медната епоха 3-4 в. сл. Хр. Установено е, че укрепителното съоръжение наследява това светилище. То е разположено на най-високата точка в землището на крепостта и от него се разкрива 360 градусова панорама - към вр. Голям Перелик, кулата „Снежанка” на Пампорово, Националната астрономическа обсерватория „Рожен" и връх Свобода.

Скална ниша за ритуални обреди

 Достъпът до крепостта се е осъществявал чрез изсечен скален път с ширина 1.50м. Крепостната стена е градена от ломен камък споен с бял хоросан ширината и варира от 1.20-1.30м. За защита на входното пространство е изградена отбранителна кула с височина 4.00-4.80 м и дебелина на нейните стени 80 см. Достъпът до кулата се е осъществявал от западната страна, където на входа е открита ковашка работилница.
Разграничават се два периода на обитаване: късноантичен – 6 в. и средновековен - 11-14 в.
Издигната е по времето на император Юстиниан I (527-565 г.). След сравнително кратко съществуване крепостта е опожарена от славяните. Възстановена е около XI в. През 1343 г. е предадена във владение на родопския властелин Момчил от византийския император Йоан Кантакузин и е спомената под името „Повисд” в неговата „История”. Действащо укрепително съоръжение е до османското нашествие в края на XIV в., когато отново е опожарена и не е възстановявана.
Момчил (1300-1345г.) – независим родопски владетел, се намесил през първата половина на XIV век в междуособиците за византийския престол. Императрица Ана Савойска го удостоява с титлата деспот. Обявен е за севастократор от император Йоан Кантакузин и получава във владение две крепости в Родопите – „Повисд” и „Св. Ирина” (с неустановено местонахождение). Разширява „царството” си като превзема крепостта Ксанти и я прави своя резиденция. Със своята войска побеждава в борбата си срещу първите набези на османските наемници в Тракия и Македония. Загинал в сражение с османците на 7 юли 1345 г. при крепостта Перитор, на брега на Бяло море. Даже Кантакузин е респектиран от подвига на своя смъртен враг и рони сълзи над бездиханното му тяло.Възпят в епоса на българи, сърби и херцоговинци като Момчил юнак – поборник срещу османските нашественици.
През 1966 г. обект „Момчиловата крепост” е обявен за археологически паметник на културата с национално значение. Археологическите проучвания започват през 1986 г. и продължават с финансовата подкрепа по програма ФАР – Трансгранично сътрудничество България – Гърция през 2007 г. по Проект „Момчилова крепост - мит и реалност”, реализиран от община Смолян в партньорство с Регионалния исторически музей „Стою Шишков” –Смолян и община Самотраки – Република Гърция. Сега достъпът до крепостта е напълно социализиран.

Поглед към върха

По Проект „Момчилова крепост – мит и реалност”, се реставрират останките от крепостта и ще се осветят с лазерни лъчи. Светлинно шоу и филм по сценарий на Антон Дончев ще разказва легендата за Момчил юнак.
С втория Проект „Момчиловата крепост – митовете оживяват” по ОП „Регионално развитие – 2007-2013” социализацията на историческата родопска ценност бележи втори етап - поднасяне на историческата действителност по най-атрактивен начин. Чрез иновативни подходи и техники посетителите ще видят: аудио визуален спектакъл и атракциите: „Ковашка преса”, „Грънчарско колело”, „Фото декор”, „Тракийско светилище” и „Средновековен параклис”, както и аниматори, облечени в характерни за Момчиловото време облекла.
В приемния център, разположен в подножието на крепостта, може да се разгледа фотоизложба, посветена на историята на мястото и археологическите проучвания. От там по пътека започва изкачването към входната кула-порта при северната стена на крепостта.
В административната сграда на с. Градът се намира Информационният център за Момчиловата крепост, където се предоставят информационни материали и могат да се разгледат витрините с находки от археологическите проучвания на обекта.

Информационният център за „Момчиловата крепост”

Празникът на селото се провежда ежегодно на 1май.


Повече информация можете да получите от:
Туристически информационен център, гр. Смолян
Адрес:
гр. Смолян 4700, бул. „България” №5
Тел./факс: 0301 625 30
E-mail: toursmolyan@abv.bg