> Начало > Населени места > ГОРНА АРДА

ГОРНА АРДА

Село Горна Арда е разположено в западната част на Родопите на надморска височина 1162 м. Намира се на 36 км от общинския център Смолян.
Климатът е умерен със средиземноморско влияние, което го характеризира с прохладно лято и топла и мека зима.

Изглед от с. Горна Арда


На разположение на туристите са няколко къщи за настаняване и разработени пешеходни и вело- маршрути. Има възможност за конен, ловен и риболовен туризъм.
От селото тръгват туристическите маршрути към изворите на река Арда, „Светилището” и др.
Тук се намира и язовир Горна Арда.

Язовир Горна Арда

 

Непосредствено до границата с Гърция има изградени барбекюта, които посрещат много гости по всяко време и през всичките сезони. На скалите на барбекю „Узунов камък” вирее рядкото и защитено растение Родопски силивряк, наричано още Орфеевото цвете и безсмъртниче. То е включено в Червената книга на България. Цветето изпада в състояние на анабиоза (мнима смърт) . На 200 м. след барбекютата се намира граничната 101-ва пирамида. Тук до 1947 г. е функционирал пропускателен пункт с Гърция.
В село Горна Арда на 17.10.1914 г. е роден ЕМИН МЕХМЕДАЛИЕВ АФУЗОВ. Той е първият от Горна Арда, който завършва Райковската гимназия и Учителския институт в гр.Смолян. Изявява се като много деен и справедлив човек. Избиран е два пъти за народен представител. Директор е бил на основното училище в с.Арда. Когато се подготвя новото административно деление на България през 1958 г. Емин Афузов подготвя и защитава тезата, че Смолян трябва да се обособи в отделна околия. За тази своя позиция той е наказан. Въпреки несъгласието на партийните функционери от Пловдив през 1959 г. се създава Смолянски окръг. На първата учредителна сесия на Окръжния народен съвет в Смолян по време на своето изказване Емин Афузов умира.
ХАМИД РУСЕВ е политически емигрант, който живее в Чикаго, САЩ. Собственик е на вестник „България”, който се разпространява безплатно сред българите в Чикаго.
Традиция е на 24 юни – Еньовден да се посреща изгрева на слънцето на поляните над селото, да се берат цветя, да се вият венци и да се нарича за здраве с Еньова китка. След това в центъра на селото се организира базар на билки и изложба на местни специалитети.