> Начало > Населени места > МОМЧИЛОВЦИ

МОМЧИЛОВЦИ

 

Село Момчиловци е едно от най-привлекателните населени места, разположено в сърцето на Родопите - най-зелената и живописна планина в България, на 1200 м надморска височина. Намира се на 15 км североизточно от общинския център – гр. Смолян и на 17 км от световно известния ски курорт Пампорово.

Изглед от село Момчиловци

Момчиловци носи името на Момчил юнак, защитник на местното население по време на османското владичество.
Историята на селото е многовековна. В околностите му са открити много археологически ценности: сечива, украшения и др. предмети от времето на траки, римляни и славяни – доказателство за непрекъснатия живот от бронзовата епоха до днес. Момчиловци, като утвърден етнографски център, е запазило своите традиции, самобитен фолклор, занаяти и древни обичаи на християнската религия и култура.
Всеки може да се докосне до духа на отминали времена в открития през 1981 г. културно-исторически музей с над 3000 експонати – внушителна колекция, разкриваща историческото и културното богатство на селото. Неговото създаване е инициирано от местната интелигенция или кръга около местното читалище през 1964 г. Съхранява експонати от отдели „Археология”, „Възраждане” и „Етнография”, които са свързани с историята на селото и са дарени от жителите му. В него се помещава и малка картинна галерия.
В центъра на селото се намира построеният през 1836 г. старинен православен храм „Св. Св. Константин и Елена”, обявен за културно-исторически паметник. В архитектурно отношение камбанарията на храма е единствена по рода си - построена е отделно от църквата. Изградена е по проект и ръководство на най-добрия представител на италианската школа по каменоделство в Момчиловци – хаджи Неделчо Канев.
Момчиловци е едно от най-красивите села в Родопите. Заобиколено е от красиви местности и 27 параклиса.

Църквата "Св.Св. Константин и Елена" и Параклис "Св.Димитър"

Екопътека „Торнал е Тьодю…” обхваща малка, но прекрасна част от местностите край Момчиловци, растителността в тях, два скални феномена, два параклиса и Радичоската чешма, която е дело пак на хаджи Неделчо Канев и е построена 1922 г. На юг от връх Свети Или”, в западния край на селото, скрито в боровата гора, се намира Аязмото, за което хората вярват, че е лечебно.

Началото на екопътека "Торнал е Тьодю.." и Аязмото

По проект, съфинансиран от Норвежкото правителство и в партньорство с Община Смолян и Националното движение „Българско наследство”, сградата на бившето училище на селото след основна реконструкция през 2011 г. отворя врати Център за доброволчески, академичен, научен и образователен туризъм (ДАНО – център), чрез който се популяризират уникалните културно-исторически и природни дадености на Родопите. Той е първият по рода си в страната и региона и все повече се утвърждава като фактор, способстващ за икономическия растеж на региона чрез устойчив туризъм, допринасящ за разнообразяването на туризма в страната и създаване на имидж и модел за ДАНО центрове по целия свят.
Хотелите и къщите за гости предлагат традиционното си гостоприемство и характерните родопски ястия, приготвени от самите домакини, създават специфичен уют и кулинарно празненство. Атракция за туристите са съхранените традиционни местни занаяти - дърворезба, шиене на родопски терлици, тъкане и родопски фолклор.
Момчиловци предлага много развлекателни и спортни занимания. Най-популярното място за такива дейности е спортен център „Картола”, който се намира съвсем близо до селото. Това е идеално място за подобряване на уменията или просто да се усети очарованието на зимните спортове като ски, сноуборд в широки открити пространства и пешеходни преходи през горите. Има възможност за любимите спортове, подходящи за летния сезон, като катерене, планинско колоездене, разходки, туризъм, трекинг, пейнтбол и други. Центърът предлага много удобства като наемане на ски обувки, ски и щеки, както и обучение.
Големият празник на село Момчиловци е 21 май – храмовия празник равноапостолите „Св. Св. Константин и Елена”.
На Тодоровден се провеждат традиционните надбягвания с коне (кушии).
Благоприятното географско разположение, планинският климат с подчертано средиземноморско влияние, богатството на природни ресурси, живописни планински пейзажи, исторически и природни забележителности създават неповторимото очарование на селото.
Една от водещите китайски компании за млечни продукти „Брайт” произвежда десертно мляко „Момчиловци” с помощта на лактобактерия, взета от селото. На опаковката е поставен текста:
„В България, разположена в Югоизточна Европа, има планина, в която се намира мистериозно и красиво село. Хората там живеят дълъг и щастлив живот. От поколения местните хора имат навика да пият всеки ден приготвено от тях самите кисело мляко. Лактобактерията L 99 в това мляко е ключът към неговата магия”.

Герб на село Момчиловци

 

Повече информация за селото ще намерите на:
Туристически информационен център
ул. „Елица” № 5, село Момчиловци, 4750, област Смолян, България
Телефон:+359(0)878417981
E-mail: [email protected] или [email protected];
facebook: tic.momchilovtsi
Сайт на село Момчиловци - www.momchilovtsi.info

КАРТА НА СЕЛО МОМЧИЛОВЦИ

 

ВИДЕО ОТ СЕЛО МОМЧИЛОВЦИ